nedeľa 17. februára 2013

MS lyžovanie Schladming - slalom muži / 13. deň

Ako posledný závod majstrovstiev sveta Schladming 2013 sa konal slalom mužov. Ten bol poslednou šancou, ako získať zlatú medailu pre Rakúsko. Usporiadateľská krajina Rakúsko už jedno zlato má, ale v závode tímov, ktorý ako disciplínu mnohí odborníci znevažujú. Miláčikovi domáceho publika, ktorým je malý slalomový kráľ Marcel Hirscher, nastala závidenia nehodná situácia. Niet pochýb, že Hirscher je momentálne najlepším slalomárom, avšak očakávania celej krajiny sú veľké, výhoda domáceho prostredia sa vytráca a stáva sa psychickou príťažou. Potreba uspieť zväzuje myseľ a prináša žalúdočné potiaže. Tisícky fanúšikov popri trati a na cieľových tribúnach si žiadajú úspech pre rakúske lyžovanie. Marcel Hirscher je ten, kto musí zachrániť reputáciu rakúskych lyžiarov a trénerov. Všetky zraky sa obracajú k nemu. Asi nikto z odborníkov netipoval pred závodom iného víťaza, bolo by to opovážlivé a neslušné.

Môj tip na víťaza -> Marcel Hirscher (v prípade zlyhania M.H. je mojím ďalším adeptom na víťazstvo F. Neureuther, prekvapiť by mohli aj niektorí starší slalomári z rakúskeho tímu, ktorým by takýto úspech výrazne posilnil pozície v náročnej rakúskej reprezentácii, napr. Raich, Matt, Pranger. Hlas z Chorvátska už pomyly doznieva, ale kto vie? Titul z GaPa 2011 obhajuje Jean-Baptiste Grange z Francúzska, ktorému však súčasná forma nedávala nádej na úspech.

obrázky .. Schladming slalom muži, Marcel Hirscher, Felix Neureuther, Mario Matt
Slalom muži - prvé kolo:

Štartové čísla naznačovali, že po odjazdení prvých šiestich slalomárov by mohlo byť vyriešené všetko podstatné v prvom kole. Začínal Mario Matt s jedničkou, dvojku mal Marcel Hirscher (obaja Rakúsko), trojku Felix Neureuther, štvorku Fritz Dopfer (obaja Nemecko), päťku Andre Myhrer (Švédsko) a šesťku Ivica Kostelič z Chorvátska. V prvom kole sa Marcelovi darilo, zajazdil si najrýchlejšie kolo, ale bez väčšej rezervy, ktorá by mu priniesla pokoj do jeho mysle.


Slalom muži - druhé kolo:

Snaha obhájiť tesný náskok pred bezchybným Felixom Neureutherom z prvého kola, spôsobovala M.Hirscherovi trápenie do poslednej bránky v druhom kole. Obrovský krik obecenstva pripomínal hukot lietadla pri štarte. Napätie sa dalo krájať. Pre Hirschera situácia ako z knihy s fiktívnym názvom "Ako zlyhať". Lenže posledný muž na štarte situáciu zvládol a nezlyhal. Chyby v jeho jazde sa ani nedali sčítať, avšak každú z nich dokázal korigovať tak, aby sa mu nestala fatálnou. Tesnosť medzičasov udržiavala divákov v napätí do konca. Až prejazd cieľovou čiarou a záverečný čas na obrovských tabuliach spôsobili masový výdych. Marcel Hirscher je majstrom sveta, zvíťazil s rozdielom 4 desatín pred Neureutherom. Jeho titul v slalome je dostatočnou satisfakciou pre Rakúsko, ktorého povesť visela na vlásku. Rakúšania si vždy vážili víťazstvo v tejto disciplíne najviac.

Malý veľký muž bude toto víťazstvo považovať dlho za najťažšie vo svojej kariére. Titulky priniesli informácie o ťažkostiach pred závodom, ktoré začali už počas večera pred závodom a trvali celú noc. Pri raňajšej prehliadke trate mal každý možnosť vidieť Hirscherovu vážnu tvár. Celý bledý a vystrašený očakával čo sa dnes stane. Kto vidiel tento televízny vstup, musel tiež dostať obavy o výsledok závodu (ten rakúsky, potrebný výsledok). Mne ostáva len hlboká poklona pred jeho schopnosťou zajazdiť v takejto ťažkej situácii.

Za zmienku stojí slovenská jednička medzi mužmi Adam Žampa. Adam si získal moje sympatie už vlani, za stanovisko voči vedeniu SLA v súvislosti so šikanovaním Veroniky Zuzulovej. Hľa do roka sa z neho vykľul statný lyžiar svetového ranku. Na extrémne ťažkej trati (vysadené bránky, ľadový povrch, strmý svah) Adam Žampa dosiahol najlepší čas druhého kola slalomu. Tento mladý nádejný lyžiar má pred sebou evidentne nevídané možnosti. Potvrdzujú sa moje slová z pred dvoch dní, že z Adama rastie majster druhého kola. To bývajú veľkí závodníci. Preto sa budem opakovať v skladaní poklony "klobúk dole Adam Žampa". Adam rozvíril ďalšiu diskusiu o sponzoringu lyžovania na Slovensku. Na svojej helme nosí nálepku s otáznikmi a výkričníkom. Tým ponúka reklamnú plochu nad jeho očami na predaj. Mám pocit, že jej cena pôjde závratne nahor, preto investori neváhajte. Majstrovstvá sveta v Schladmingu môže Adam Žampa považovať za obrovský úspech, tri umiestnenia v 20-ke (15. v slolome, 17. v obráku, 13. v kombinácii).

Výsledky:
1. Marcel Hirscher(A) | čas: 55,56 + 55,47 = 1:51,03 | lyže: Atomic
2. Felix Neureuther(D) | čas: 55,84 + 55,61 = 1:51,45 | lyže: Nordica
3. Mario Matt(A) | čas: 56,12 + 55,56 = 1:51,68 | lyže: Blizzard




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára