piatok 15. februára 2013

MS lyžovanie Schladming - obrovský slalom muži / 11. deň

Napínavý deň, obrovský slalom mužov. Prinesie predposledné podujatie mužskej časti MS súboj domácej hviezdy Marcela Hirschera a amerického majstra dlhého oblúka Teda Ligetyho? Je to ťažké tipovanie. Kto z tejto dvojice zvíťazí? Pre Hirschera hovorí domáce prostredie a lepšia znalosť zjazdovky, má tu viac natrénované. Domáce prostredie však môže byť pretekárovi skôr na obtiaž, aj keď Marcel sa zdá do tejto kategórie nepatrí. Ukázal však už niekoľko krát ako dokáže aj vyhratý závod pokaziť. U Hirschera bude dôležité, ako dokáže krotiť svoju horúcu hlavu. Ligety je vo vynikajúcej forme, na MS získal už dva tituly (nečakané!). V piatich obrovských slalomoch v tejto sezóne SP štyri krát zvíťazil, raz bol tretí.

Môj tip -> Ted Ligety Šport síce môže priniesť prekvapenia. Rakúšan Marcel Hirscher, Taliani Blardone a Simoncelli, Francúz Pinturault či Nemec Dopfer by tiež radi prekvapili.

Obrovský slalom mužov môže byť pre domácich fanúšikov lyžovania onou vytúženou disciplínou, v ktorej ich favorit získa zlato. Nepresvedčivú reputáciu rakúskeho lyžovania v doterajších pretekoch na majstrovstvách sveta Schladming 2013 by mohol napraviť malý veľký lyžiar Marcel Hirscher. Napriek tomu, že Hirscher vďaka veľkému počtu tréningov na zjazdovke Planai v Schladmingu pozná svahy zo všetkých štartujúcich najlepšie, bude pred ním ťažká úloha. Zvíťaziť proti súčasnej svetovej jedničke, ktorou je Američan Ted Ligety, nebude vôbec jednoduché. Pohodičku, v ktorej momentálne Ligety jazdí najlepšie vystihujú dva úplne čerstvé tituly majstra sveta získané v posledných dňoch. Ligety asi prekvapil aj sám seba, keď zvíťazil v super-G prvý krát v živote a hneď na MS. Titul z kombinácie má podobnú príchuť, akurát že kombináciu už raz vyhral a to hneď na olympiáde v Sestriere 2006.

Titul majstra sveta vo svojej hlavnej disciplíne určite Ligety nenechá len tak ľahko nikomu. Väčšina znalcov tipovala za víťaza v obrovskom slalome práve Ligetyho. Jeho momentálne nastavenie pre obrovský slalom je takmer stopercentné. Odjazdením prvej päťky najlepších pretekárov sa situácia zjasnila. Ligety nenechal nikoho na pochybách. Naložil vyše sekundy Svindalovi a Hirscherovi. V druhom kole lišiacky skombinoval jazdu na istotu a potrebnú taktiku aby udržal dostatočný náskok a s prehľadom zvíťazil. Tento titul majstra sveta nemohol byť v lepších rukách. Ted Ligety je najúspešnejším pretekárom MS v alpskom lyžovaní - Schladming 2013, keď získal tri zlaté medaily (super-G, kombinácia, obrovský slalom). Ďalšia pochvala (tá prvá bola za kombináciu - 13. miesto) patrí slovenskému majstrovi alpského lyžovania. Adam Žampa sa prebojoval na 17. priečku v celkovom poradí obráku. Dobrý čas dosiahol v druhom kole. Je to dobrý kredit byť jazdcom druhého kola, tak sa mi začína Adam Žampa javiť. Sme svedkami zrodu novej hviezdy, konkurenti bacha !

1. Ligety Ted (USA)
2. Hirscher Marcel (A)
3. Moelgg Manfred (I)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára