štvrtok 14. februára 2013

MS lyžovanie Schladming - obrovský slalom ženy / 10. deň

Kráľovská sa označuje lyžiarska disciplína obrovský slalom. Je to divácky atraktívna a napínavá dvojkolová záležitosť, ktorá si vyžaduje dynamické lyžovanie bez chýb, hlavu aj kondíciu. Na scéne svetového obrovského slalomu je niekoľko dievčat - žien, ktoré túto disciplínu ovládajú výborne. Po vlaňajších a predvlaňajších súbojoch vedúcej dvojice Viktorie Rebensburg a Tessy Worley sa do užšej špičky schopnej vyhrávať preteky prepracovali Lindsey Vonn, Anna Fenninger, Kathrin Zettel, Maria Riesch a najmä Tina Maze. Slovinská superhviezda v sezóne 2012-13 vyhráva vo všetkých disciplínach, vždy keď sa objaví na štarte patrí k hlavným favo-ritkám. Tina Maze sama označuje obrovský slalom za svoju disciplínu číslo jedna. Niet divu, každý znalec lyžovania isto dá za pravdu, že obrovský slalom je vrcholom alpského lyžiarskeho umenia.

Môj tip na víťazku -> Tina Maze
Hlavné favo-ritky závodu - Tina Maze, Anna Fenninger, Kathrin Zettel, Viktoria Rebensburg, Tessa Worley, Maria Riesch, Jessica Vikarby, Irene Curtoni ...


Obrovský slalom ženy - prvé kolo:

Na štart sa postavilo 139 pretekáriek. Zo Slovenska nastúpila jediná zástupkyňa Barbara Kantorová so štartovým číslom 52. Štartovalo sa v nadmorskej výške 1.105 m, cieľ bol v centre mesta Schladming 745 m n.m, prevýšenie 360 m, autor trate fínsky tréner C. Bruesch postavil na zjazdovke Planai 42 brán. Max. strmosť zjazdovky 52%.

Číslo jedna na svoj dres získala malá vzrastom, ale veľká bojovnosťou Francúzska Tessa Worley. Náročná trať sa takmer celá nachádzala v tieni, bola mimoriadne premrznutá, tvrdá a na záver strmý padák pred cieľom. Vrchnú miernejšiu pasáž bolo potrebné zajazdiť bez chyby s citom pre sklz a v dolnej časti, kde sa postupne vytrácali sily, vykresliť čo najčistejšie oblúky na hranách. Zarezávanie hrán nových obráčiek s väčším rádiusom do tak strmého a tvrdého ľadu bolo kľúčom k úspechu. Po odjazdení prvých piatich žien, ktoré patrili k najväčším favo-ritkám sa ukázalo, že jednička Tessa Worley túto úlohu zvládla v prvom kole najlepšie. Výrazný náskok pred súperkami v prvom kole nám sľuboval prekvapenie - neprekvapenie v celkových výsledkoch po kole druhom. Tessa Worley už v minulosti ukázala, že vie poraziť kohokoľvek, ked sa trafí do správnej krivky.

Ako druhá vyštartovala na trať najväčšia rakúska nádej na medailu Anna Fenninger. Talentovaná mladá Rakušanka v posledných štyroch obrákoch svetového pohára obsadila postupne všetky prvé štyri miesta. Uspokojivé výsledky dosahuje aj v susednej rýchlej disciplíne super-G. Preto správne na Annu obracali zraky domáci fanúšikovia. Úvodné podujatia majstrovstiev sveta v Schladmingu (super-G a zjazd) sa jej nevydarili podľa očakávania, preto si odskočila pred obrákom na pár dní zrelaxovať. Jej jazda bola na pohľad bezchybná a zaradila Fenningerovú na tretiu priečku po prvom kole. Cit pre sklz u Anny Fenninger sa ukázal v prvej časti trate, kde udržala kontakt s časom Worleyovej. Spodná strmá časť si vynútila občasný drift a tým jemne vzrástol časový odstup od vedúcej pretekárky. Do druhého kola postúpila s tretím najlepším časom (strata na prvú 0,85 s)

Štartové číslo tri patrilo hlavnej favo-ritke, ktorou je súčasná najúspešnejšia lyžiarka Tina Maze. Zo siedmych pretekov obrovského slalomu v rámci tohto-ročného SP Tina vyhrala prvé štyri, dva krát bola druhá a jeden krát tretia. Glóbus za obrovský slalom má Tina Maze už istý (náskok 240 bodov), aj keď na ňu čakajú ešte dva závody v Ofterschvangu a Lenzerheide. Tina obhajuje titul majsterky sveta z 2011 v Ga-Pa, na MS vo Val d´Isere 2009 bola druhá. V doterajších disciplínach na majstrovstvách sveta v alskom lyžovaí v Schladmingu 2013 získala Tina Maze už dve medaily, zlato v super-G a striebro v kombinácii. Podľa odborníkov je favo-ritkou vo všetkých disciplínach. Obrák patrí k jej najbližším, preto sa od Tiny očakáva vysoké nasadenie. Vrchný úsek trate bol pre prílišnú snahu poznamenaný dvoma oneskorene nasadenými oblúkmi, čo postupne prerástlo až do sekundovej straty na Worleyovú. Záverečná strmá pasáž Tine sadla, tu sa už strata nezväčšila. V cieli sa na jej tvári zračil bolestivý úškrn, hovorilo sa o zranenom kolene?! No do druhého kola si vyjazdila štvrtý najlepší čas (strata na prvú 1,09 s).

Predchádzajúce tri favo-ritky si rozdelili pódiové miesta a medaily za obrovský slalom ženy. Na štarte však boli ďalšie výborné obráčkarky. S číslom štyri odštartovala Kathrin Zetel z Rakúska, ktorej v súčasnosti patrí druhé miesto v celkovom poradí obrákov v SP. Ani jeden obrák sa jej ešte nepodarilo vyhrať, ale bola tri krát druhá a ostatné štyri závody bodovala vždy do desiatky. Kathrin si v prvom kole svojou učiteľsky precíznou jazdou, avšak už s mierne zastaralým štýlom, vyjazdila druhý najrýchlejší čas pre druhé kolo pretekov (strata na prvú 0,52 s). Vo vrchnej miernej časti trate prvého kola strácala. Tu sa ukázala nevýhoda starého štýlu, v ktorom sa nevyužíva predo-zadné zrýchľovanie až do takej miery ako to vedia mladšie závodníčky. Spodnú strmú a zľadovatelú časť trate dokázala Kathrin Zetel zajazdiť veľmi dobre, rovnako rýchlo ako Worley či Maze. Pre domácich fanúšikov sa situácia vyvíjala sľubne, v prvej trojke dve pretekárky.

Ako piata sa na štart postavila minuloročná kráľovna obrovského slalomu Viktoria Rebensburg, ktorá už vlastní zlatú medailu z OH 2010 v Canade aj 2 glóbusy za obrovský slalom z 2011 a 2012. Schladming 2013 znamenal pre Viktoriu už 4. majstrovstvá sveta, na ktorých sa pokúsila získať titul majsterky sveta. Žiaľ tieto majstrovstvá skončili pre Viktoriu zatiaľ najhoršie, takže na titul majsterky sveta si bude musieť ešte počkať. V prvom kole si nepresvedčivou jazdou vyslúžila až 12 čas. Po vlažnom štarte sa Viktoria dostala niekoľko krát pod bránu, jej jazde chýbalo to povestné nasadenie. Pri tréningu sa vraj trochu zranila, tak štartovala s handicapom. Po dojazde do cieľa druhého kola bolo vidieť, že prežíva bolesť. Výsledky v SP nám tiež naznačujú, že Rebensburgová nie je úplne vo svojej koži. Začala sa angažovať aj v rýchlostných disciplínach, možno preto nemá dostatok času na prípravu vo "svojej" disciplíne, ktorou je obrovský slalom. V súčasnosti získala Viktoria Rebensburg vo sveťáku iba polovicu bodov Mazeovej (301 / 620), čo je prekvapujúce. Možno sú v tom nejaké osobné záležitosti, možno nezvládla až tak dobre prechod na nové obračky-lyže, ktoré sa začali používať v tejto sezóne 2012/13. No nech je to čokoľvek, verím že Viktoria Rebensburg sa ešte vráti vo svojej neporaziteľnej forme.


Obrovský slalom ženy - druhé kolo:

Rakúsky tréner postavil 45 brán pre druhé kolo obráku žien, ktoré sa išlo pri slnečnom počasí v obrátenom poradí, v ktorom zajazdili ženy prvé kolo. Ako prvá sa na trať druhého kola vydala Ruska Astapenková, ktorá predviedla zaujímavý pád do cieľovej fotobunky, avšak z druhej pätnástky dosiahla najlepší čas Manuela Moelgg z Talianska, ktorú nakoniec predstihlo ešte 10 dievčat.

Pätnásta lyžovala v 2. kole Tanja Poutiainen z Fínska, ktorej tréner skúsil postaviť pre ňu prvé kolo ale evidentne sa tento zámer nevydaril, ani v druhom kole Tanja neuspela a skončila celkovo na 15. mieste. Jej výsledky v obrákoch sa počas poslednej lyžiarskej sezóny už umiestňujú do druhej desiatky, najlepšia bola v Are na deviatom mieste. Tanja Poutiainen narodená v roku 1980 už patrí k najstarším v štartovom poli a lyžuje asi svoje posledné majstrovstvá sveta. Jej usmievavá, sympatická povaha bude na slalomárskych svahoch chýbať.

Štrnásta po prvom kole skončila Maria Hoefl Riesch, ktorá má mnoho vrcholových výsledkov a ocenení zo všetkých lyžiarskych disciplín, ale zdá sa že obrovský slalom jej vyhovuje najmenej. Tu jej tituly chýbajú a ani po obráku v Schladmingu sa na veci nič nezmení. Maria zajazdila na istotu a skončila na deviatom mieste. Titul z kombinácie ju zaradil medzi najlepšie ženy sveta, kam už niekoľko sezón patrí. Dokazuje to aj celkovým druhým miestom za Tinou Maze v doterajšom priebehu svetového pohára 2013.

Dvanásta najlepšia Irene Curtoni z Talianska je ôsma v priebežnom poradí svetového pohára a v obráku na majstrovstvách sveta v Schladmingu si vyjazdila kôli zraneniam iba 14 priečku. V cieli bolo na priateľke Davida Simoncelliho a sestre Eleny Curtoni (všetci špičkoví lyžiari repre Taliansko) vidieť bolesť vo výraze tváre. Nevadí, veľká sympaťáčka sa určite ešte predvedie v lepšom svetle na niektorom z nasledujúcich pretekov SP.

Jedenásty čas si v prvom kole vyjazdila špičková Nemka Viktoria Rebensburg. Jej jazda bola prekvapujúco fádna a bezduchá. Bez vážnejších chýb, avšak nezvykle podpriemerne odjazdený obrák v jej podaní priniesol potvrdenie jedenástej pozície. V cieli sa Viktoria zvalila na zem a držala si rukou kríže. Výraz v tvári naznačoval bolesti, podľa informácií z tréningu utrpela v ňom zranenie a nastupovala do pretekov nie celkom fit. Škoda, túto

Výsledky:
1. Tessa Worley(F) | čas: 1:04,90 + 1:03,16 = 2:08,06 | lyže: Rossignol
2. Tina Maze(SLO) | čas: 1:05,99 + 1:03,19 = 2:09,18 | lyže: Stoeckli
3. Anna Fenninger(A) | čas: 1:05,75 + 1:03,49 = 2:09,24 | lyže: Head




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára